Razlika osnove i potke tkanine

(1) ako se tkanina identificira s rubom tkanine, smjer pređe paralelan s rubom tkanine je osnova, a druga strana je potka.

(2) dimenzioniranje je smjer osnove, a ne dimenzioniranje je smjer potke.

(3) Općenito, onaj s visokom gustoćom je smjer osnove, a onaj s niskom gustoćom je smjer potke.

(4) Za tkaninu s očitim tragovima lamele, smjer lamele je osnova.

(5) Tkanina s pola niti, obično smjer osnove niti, smjer jednostruke pređe je potka.

(6) Ako je upredanje pređe jednostruke pređe različito, smjer uvijanja Z je smjer osnove, a smjer uvijanja S je smjer potke.

(7) Ako se karakteristike pređe osnove i potke, smjer uvijanja i uvijanje tkanine ne razlikuju mnogo, tada je pređa ujednačena i sjaj ima dobar smjer osnove.

(8) ako je upredena pređa tkanine drugačija, veći dio velikog upreda je u smjeru osnove, a mali upred u smjeru potke.

(9) Za tkanine za ručnike, smjer pređe prstena s dlačicama je smjer osnove, a smjer pređe bez prstena s dlačicama je smjer potke.

(10) Trakasta tkanina, smjer trake je obično u smjeru osnove.

(11) Ako tkanina ima sustav pređe s mnogo različitih karakteristika, ovaj smjer je osnova.

(12) Kod pređe smjer upredene pređe je osnova, a smjer neupredene pređe potka.

(13) Među isprepletenim materijalima različitih sirovina, općenito pamuka i vune ili pamuka i lana isprepletenih tkanina, pamuk za pređu osnove;U prepletu vune i svile, svila je osnovna pređa;Preplet vunene svile i pamuka, svila i pamuk za osnovu;U isprepletenom materijalu od prirodne svile i ispredene svile, prirodna nit je osnovna pređa;Preplet prirodne svile i rajona, prirodna svila za osnovu.Budući da je uporaba tkanine vrlo široka, sorti je također mnogo, sirovine tkanine i zahtjevi za organizacijsku strukturu su raznoliki, tako da u prosudbi, ali i prema specifičnoj situaciji tkanine odlučiti.


Vrijeme objave: 24. veljače 2022